close

Newsletter

— Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze informacje


    zamknijclose

    Znajdź swój wymarzony wyjazd

    arrow_upward

    Mołdawia i Naddniestrze

    — szlakiem mołdawskich win

    planowana data 12.09.2020 — 15.09.2020
    planowane terminy 11.08.2024 — 14.08.2024 06.10.2024 — 09.10.2024

    Program wyjazdu

    – Dokąd podróżujemy

    Dzień 1 WYLOT Z POLSKI DO MOŁDAWII

    Zbiórka na lotnisku i wylot do Kiszyniowa, stolicy Mołdawii. Po przylocie powitanie na lotnisku. Transfer do hotelu, zakwaterowanie. Przejazd na zwiedzanie Kiszyniowa: kościoły ortodoksyjne, muzea, parki, charakterystyczne wapienne zabudowania oraz majestatyczne budowle, zaprojektowane przez rosyjskich architektów – Bernardazziego i Sciuseva. Powitalna, mołdawska kolacja z pokazem folklorystycznym. Powrót do hotelu. Nocleg.

    (D)

    Dzień 2 CRICOVA, STANOWISKO ARCHEOLOGICZNE ORHEIUL VECHI I KLASZTOR CURCHI

    Rano przejazd z Kiszyniowa do miasteczka win i szampana – Cricova. Przejazd rowerem podziemnymi korytarzami i piwnicami. Na głębokości 80 metrów przechowywane są bowiem beczki i butelki z winem. Podczas zwiedzania zapoznamy się z tradycyjnymi metodami produkcji wina oraz sposobami obracania 600 tysięcy butelek wina. Następnie zobaczymy narodową kolekcję 1 miliona butelek wina, z której najstarsza “Easter Jerusalem” pochodzi z 1902 roku. Przejazd na warsztaty kulinarne mołdawskich rogalików oraz lunch. W drugiej części dnia wizyta w Orheiul Vechi – stanowiska archeologicznego, usytuowanego na wzgórzu, nad rzeką Raut. Zwiedzanie starożytnych budowli z okresu między X a XIV wiekiem, w tym nawiedzony klasztor mnichów. Przejazd do Curchi, ze słynnym klasztorem barokowym zaprojektowanym przez Bartolomeo Rastrelli w 1872 roku i z największą kopułą w Mołdawii. Powrót do Kiszyniowa. Nocleg.  

    (B/L)

    Dzień 3 TYRASPOL - FABRYKI KAWIORU I KONIAKU ORAZ SOCJALISTYCZNE OBLICZE MIASTA

    Rano przejazd do Tyraspola, stolicy samowładczej republiki Mołdawii. Degustacja różnych rodzajów kawioru i szampana oraz wizyta w jednej z największych fabryk czarnego kawioru we wschodniej Europie – Aquatir. Zapoznamy się także z hodowlą jesiotrów, od których pochodzi kawior oraz z naturalnymi metodami produkcji tego wykwintnego przysmaku. Lunch w lokalnej restauracji. Następnie przejazd do słynnej fabryki koniaku Kvint, której historia w Mołdawii sięga ponad 120 lat, a sam koniak liczy od 1 roku do 60 lat. Degustacja różnych odmian trunku w zaskakującym połączeniu z czekoladą. Przejazd na zwiedzanie Tyraspola, miasta założonego w 1792 roku, dobrze pamiętającego lata 60 XX wieku. Spacer szerokimi ulicami miasta: pomnik Lenina,  czołgi z okresu II wojny światowej i inne zabytkowe, socjalistyczne budowle. Powrót do Kiszyniowa. Nocleg.

    (B/L)

    Dzień 4 ZAMEK I WINIARNIA MIMI, WYLOT DO POLSKI

    Rano wykwaterowanie z hotelu. Przejazd do Bulboaca, gdzie odwiedzimy zamek i winiarnię Mimi, uchodzącą za jeden z najpiękniejszych obiektów architektonicznych w świecie win. Historia zamku sięga 1893 roku, kiedy Constantin Mimi, ostatni gubernator Besarabii, założył tu pierwszą plantację winogron w celu produkcji wina. Tradycje winiarskie przetrwały tu dziś, o czym przekonamy się podczas degustacji. Powrót do Kiszyniowa na lunch, a dla chętnych dodatkowo czas wolny na zakupy. Przejazd na lotnisko i wylot do Polski. przylot do Warszawy w godzinach popołudniowych.   

    (B/L)

    Cena zawiera

    • przeloty na trasie Warszawa – Kiszyniów, Kiszyniów – Warszawa
    • transfery lotniskowe,
    • wyżywienie zgodne z programem (B-śniadanie, L-lunch lub snack, D-kolacja); pozostałe posiłki aranżowane przez pilota,
    • zakwaterowanie w hotelu 4**** w Kiszyniowie w pokojach dwuosobowych,
    • przejazdy autokarem / minibusem,
    • opiekę polskiego pilota – przewodnika,
    • usługi lokalnych przewodników,
    • bilety wstępów do zwiedzanych obiektów,
    • warsztaty kulinarne w 2 dniu,
    • degustację wina w Cricova wraz z wypożyczeniem rowerów,
    • degustację wina w zamku – winiarni Mimi,
    • degustację koniaku i czekolady w fabryce Kvint,
    • degustację czarnego kawioru i szampana Aquatir,
    • ubezpieczenie KL 60000 EUR i NNW 15000 PLN,
    • opłatę na rzecz Turystycznego Funduszu Gwarancyjnego

    Cena nie zawiera

    • zwyczajowych napiwków,
    • ewentualnej dopłaty do pokoju jednoosobowego,

    Uwagi

    • planowane terminy na zapytanie
    • cena uzależniona od ilości uczestników, standardu hoteli oraz terminu wyjazdu

    Planowana trasa

    Pliki do pobrania:

    Zdjęcia

    Zainteresowany?

    Może Ci się również spodobać: