Śniadanie w hotelu. Dzień zaczniemy od pieszej wycieczki po Dean Village – malowniczej wioski położonej nad rzeką Water of Leith, która przez ponad 800 lat była centrum dobrze prosperującego obszaru młynarstwa zbożowego. Podczas wycieczki wybierzemy się do najbardziej urokliwych miejsc. Następnie odkryjemy w sobie duszę żeglarza, zanurzymy się w porywającej morskiej historii i poznamy przygody królewskiego jachtu Britannia, słynnej byłej rezydencji królewskiej na wodzie. Przejdziemy się po pięciu pokładach statku, zwiedzimy kwatery załogi i apartamenty reprezentacyjne, a następnie zrelaksujemy się w Royal Deck Tea Room, czyli herbaciarni na najwyższym pokładzie statku. W kolejnej części dnia wybierzemy się do Leith, historycznej dzielnicy portowej Edynburga, to miejsce na styku dwóch światów: królewskiego dziedzictwa i surowego miejskiego charakteru. Przemiany Leith widać na każdym kroku, co sprawia, że jest to dzielnica pełna kontrastów i opowieści, zarówno królewskich, jak i buntowniczych.
Wieczorem czeka nas kolacja w Tawernie Tolbooth z dudziarzem na powitanie i ceremonia Address to the haggis. Będziemy się delektować tradycyjną szkocką kuchnią przygotowaną ze świeżych, lokalnych składników, w towarzystwie wyśmienitych whisky i piw rzemieślniczych. Od klasycznych dań, takich jak haggis i fish and chips, po współczesne wersje szkockich przysmaków, jest coś, co rozpieści każde podniebienie. Powrót do hotelu, nocleg w Edynburgu. (B,D)