Program wyjazdu
– Dokąd podróżujemy
Dzień 1 WYLOT Z POLSKI DO MOŁDAWII
Zbiórka na lotnisku i wylot do Kiszyniowa, stolicy Mołdawii. Po przylocie powitanie na lotnisku. Transfer do hotelu, zakwaterowanie. Przejazd na zwiedzanie Kiszyniowa: kościoły ortodoksyjne, muzea, parki, charakterystyczne wapienne zabudowania oraz majestatyczne budowle, zaprojektowane przez rosyjskich architektów – Bernardazziego i Sciuseva. Powitalna, mołdawska kolacja z pokazem folklorystycznym. Powrót do hotelu. Nocleg.
(D)
Dzień 2 CRICOVA, STANOWISKO ARCHEOLOGICZNE ORHEIUL VECHI I KLASZTOR CURCHI
Rano przejazd z Kiszyniowa do miasteczka win i szampana – Cricova. Przejazd rowerem podziemnymi korytarzami i piwnicami. Na głębokości 80 metrów przechowywane są bowiem beczki i butelki z winem. Podczas zwiedzania zapoznamy się z tradycyjnymi metodami produkcji wina oraz sposobami obracania 600 tysięcy butelek wina. Następnie zobaczymy narodową kolekcję 1 miliona butelek wina, z której najstarsza “Easter Jerusalem” pochodzi z 1902 roku. Przejazd na warsztaty kulinarne mołdawskich rogalików oraz lunch. W drugiej części dnia wizyta w Orheiul Vechi – stanowiska archeologicznego, usytuowanego na wzgórzu, nad rzeką Raut. Zwiedzanie starożytnych budowli z okresu między X a XIV wiekiem, w tym nawiedzony klasztor mnichów. Przejazd do Curchi, ze słynnym klasztorem barokowym zaprojektowanym przez Bartolomeo Rastrelli w 1872 roku i z największą kopułą w Mołdawii. Powrót do Kiszyniowa. Nocleg.
(B/L)
Dzień 3 TYRASPOL - FABRYKI KAWIORU I KONIAKU ORAZ SOCJALISTYCZNE OBLICZE MIASTA
Rano przejazd do Tyraspola, stolicy samowładczej republiki Mołdawii. Degustacja różnych rodzajów kawioru i szampana oraz wizyta w jednej z największych fabryk czarnego kawioru we wschodniej Europie – Aquatir. Zapoznamy się także z hodowlą jesiotrów, od których pochodzi kawior oraz z naturalnymi metodami produkcji tego wykwintnego przysmaku. Lunch w lokalnej restauracji. Następnie przejazd do słynnej fabryki koniaku Kvint, której historia w Mołdawii sięga ponad 120 lat, a sam koniak liczy od 1 roku do 60 lat. Degustacja różnych odmian trunku w zaskakującym połączeniu z czekoladą. Przejazd na zwiedzanie Tyraspola, miasta założonego w 1792 roku, dobrze pamiętającego lata 60 XX wieku. Spacer szerokimi ulicami miasta: pomnik Lenina, czołgi z okresu II wojny światowej i inne zabytkowe, socjalistyczne budowle. Powrót do Kiszyniowa. Nocleg.
(B/L)
Dzień 4 ZAMEK I WINIARNIA MIMI, WYLOT DO POLSKI
Rano wykwaterowanie z hotelu. Przejazd do Bulboaca, gdzie odwiedzimy zamek i winiarnię Mimi, uchodzącą za jeden z najpiękniejszych obiektów architektonicznych w świecie win. Historia zamku sięga 1893 roku, kiedy Constantin Mimi, ostatni gubernator Besarabii, założył tu pierwszą plantację winogron w celu produkcji wina. Tradycje winiarskie przetrwały tu dziś, o czym przekonamy się podczas degustacji. Powrót do Kiszyniowa na lunch, a dla chętnych dodatkowo czas wolny na zakupy. Przejazd na lotnisko i wylot do Polski. przylot do Warszawy w godzinach popołudniowych.
(B/L)
Cena zawiera
- przeloty na trasie Warszawa – Kiszyniów, Kiszyniów – Warszawa
- transfery lotniskowe,
- wyżywienie zgodne z programem (B-śniadanie, L-lunch lub snack, D-kolacja); pozostałe posiłki aranżowane przez pilota,
- zakwaterowanie w hotelu 4**** w Kiszyniowie w pokojach dwuosobowych,
- przejazdy autokarem / minibusem,
- opiekę polskiego pilota – przewodnika,
- usługi lokalnych przewodników,
- bilety wstępów do zwiedzanych obiektów,
- warsztaty kulinarne w 2 dniu,
- degustację wina w Cricova wraz z wypożyczeniem rowerów,
- degustację wina w zamku – winiarni Mimi,
- degustację koniaku i czekolady w fabryce Kvint,
- degustację czarnego kawioru i szampana Aquatir,
- ubezpieczenie KL 60 000 EUR i NNW 15 000 PLN,
- opłatę na rzecz Turystycznego Funduszu Gwarancyjnego i Turystycznego Funduszu Pomocowego.
Cena nie zawiera
- zwyczajowych napiwków,
- ewentualnej dopłaty do pokoju jednoosobowego,
Uwagi
- planowane terminy na zapytanie
- cena uzależniona od ilości uczestników, standardu hoteli oraz terminu wyjazdu